Categorie: Recensies

Festival Info

“het moet voor het duo ongetwijfeld een koud kunstje zijn om in elke kroeg een feestje te bouwen” 
De band Bacon Fat Louis bestaat uit Bo Hudson en Sandy ‘Slim’ Sticks. Een helft van het duo bespeelt de drums en de andere helft de gitaar. Samen zijn ze fan van bands als The White Stripes, John Lee Hooker en R.L. Burnside. Op het twaalf nummers tellende debuutalbum Bacon Fat Louis tonen de heren aan de ideale kroegband te zijn. Met een snelle toename in het aantal bluesbandjes in Nederland zal Bacon Fat Louis met deze plaat op zak er helaas nog niet zo snel tussenuit springen. 
Het kroeggevoel is iets wat het persbericht ook al zeer terecht onderstreept. Voor het effect vallen er al geluiden van een gezellige bar tussen de nummers door te horen. Met name de momenten waarop de heren ordinaire teksten spuien lijkt de groep zich daar thuis te voelen. Teksten als ‘There is a man looking out for you to spread your legs and sigh’ doen het ongetwijfeld goed in zo’n atmosfeer.
 

Dit wordt ondersteund met stevige bluesritmes en gospelinvloeden. De eerder genoemde voorbeelden sijpelen zeker door in de muziek. Bovenal wordt er een rauw karakter aan de ritmes meegegeven. De nummers klinken alsof ze ten tijde van de beste dagen van R.L. Burnside zijn opgenomen. Dat maakt ‘You Gotta Move’ een verrassend hoogtepunt. De oude bluesklassieker wordt in een heerlijke gospelversie gezongen.

 

Het duo Bacon Fat Louis komt met een degelijke rauwe blues. Het debuutalbum van de heren laat een geluid horen dat nergens verrast, maar zeker onderhoudend zal zijn in een kleine setting. Het mag de plaat dan weinig ambitieus maken, het moet voor het duo ongetwijfeld een koud kunstje zijn om in elke kroeg een feestje te bouwen. De eveneens op deze plaat opgenomen cover van Jimi Hendrix zijn ‘Voodoo Child’ vormt in zo’n avond ongetwijfeld een mooie uitsmijter.

 

 

BarnOwl blues

“Rauwe opzwepende muziek met weinig middelen op de plaat gezet”

 

Bacon Fat Louis is een bluesduo uit de Salland (Overijssel), bestaand uit zanger/gitarist Bo Hudson en drummer/percussionist Sandy ‘Slim’ Sticks. na jarenlang in diverse bands te hebben gespeeld hebben Hudson en Sticks het plan opgevat de blues in zijn meest pure vorm te spelen op meest zelfgemaakte instrumenten. Het slagwerk wordt aangevuld met potten en pannen, flessen en alles wat zich laat betimmeren en Bo speelt meestal op zelfgemaakte driesnarige Cigarbox gitaren.

 

De debuut-cd bestaat uit twaalf songs, waarvan er tien zelf zijn geschreven. De andere twee zijn van de hand van Mississippi Fred McDowell en Jimi Hendrix. Wat we te horen krijgen is een combinatie van R.L. Burnside en Seasick Steve, maar getrokken uit de Hollandse klei. Rauwe opzwepende muziek met weinig middelen op de plaat gezet. Voor de broodnodige variatie is ook gezorgd. Het is niet allemaal rauw en ruig, maar we krijgen gelegenheid even op adem te komen bij songs als de countryachtige ballad “Oh Johanna”. Deze klinkt live opgenomen met S.G.J. Epskamp, die voor de tweede stem zorgt. Voor nog een aantal songs worden hij en S. Pierik als achtergrondzangers ingezet. Dan wordt er weer een aantal songs ruig de boogie gespeeld tot de eerste cover, Mississippi Fred McDowells “You Gotta Move”, een akoestische blues waarop het duo ondersteuning krijgt van de al genoemde Epskamp en drummer A. Mincha. Ook “Man From The Country” is er een om even adem te halen. Als laatste krijgen we een bonustrack te horen met de eenvoudige naam “Bonus Track”, waarop de cd op passende – dus stampende en ruige – wijze wordt uitgeluid.

 

BarnOwlBlues vindt: een hele leuke cd. Zeker voor liefhebbers van pure en eerlijke blues zonder franjes en tierelantijnen is dit een aanrader.

InDeBanVan

Indebanvan recensie

“Jimi Hendrix knikt instemmend mee”

Bacon Fat Louis is op een missie, namelijk de blues terugbrengen naar haar oervorm: dansmuziek. Om dit te bewerkstelligen staat het titelloze debuut van Bacon Fat Louis vol met blues van de rauwste soort. Dat er sprake is van een uniek geluid in het redelijk platgetreden genre komt ongetwijfeld mede doordat Bacon Fat Louis voornamelijk op huisgemaakte instrumenten speelt. Op openingstrack ‘Lay Down Your Love’ zit de stemming er bij Bacon Fat Louis gelijk al goed in. Een bijzonder lekker gitaargeluid en een spontaan klinkend geheel. Van ‘Black Smoke’ komen inderdaad de voetjes in beweging. Ook worden we op de nodige Oeh’s en Yeah’s getrakteerd. Onweerstaanbaar! Op ‘All The Way’ valt het opvallende geluid waarvan de ritmesectie zich bedient in positieve zin op. Zijn dat echt potten en pannen wat we horen? Ook hier weer de onweerstaanbare Oeh’s en Yeah’s om het partygevoel te verhogen. Op ‘Oh Johanna’ tapt Bacon Fat Louis uit een ander vaatje: een akoestisch intermezzo waarvan vooral de zin “Just spread your legs and sigh” blijft hangen. Vocaal is Bacon Fat Louis erg sterk, zoals onder meer te horen is op ‘Meet Me In The Morning’. Ook op dit nummer is weer die vuige, unieke gitaarsound te horen. Op ‘Some Boogie’ combineert Bacon Fat Louis dit met een fraai staaltje slide guitar. Jimi Hendrix knikt instemmend mee Met het ingetogen ‘You Gotta Move’ (met bluesharp!) lijken we aangekomen bij de sectie covers, of Bacon Fat Louis moet inmiddels zo vertrouwd aanvoelen dat er wederom sprake is van een original. Bij ‘Voodoo Child (Slide Return)’ is dat zeer zeker niet het geval. In gedachten zien we Jimi Hendrix instemmend meeknikken. ‘Man From The Country’ klinkt alsof Bacon Fat Louis het nummer daadwerkelijk in een boerenschuur heeft opgenomen. Een heerlijke stampvoetblues. Op de afsluitende track ‘Drunk’ vloeit vervolgens de nodige alcohol. Onmisbaar op een bluesalbum. En datzelfde geldt voor Bacon Fat Louis die met hun debuut op de valreep het bluesalbum van het jaar gemaakt hebben!